Poľnohospodári oslavujú 60. výročie založenia svojej univerzity

14.09.2012 Nitra

Nitra 13. septembra (TASR) – Slávnostným zasadnutím vedeckej rady sa dnes začali oslavy 60. výročia vzniku Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre. Rokovanie rady bolo spojené aj s udelením čestných titulov Doctor honoris causa profesorovi Katolíckej univerzity v Leuvene v Belgicku Johanovi F. M. Swinnenovi a rektorovi Štátnej poľnohospodárskej Timiriazevovej univerzity v Moskve Vladimirovi M. Bautinovi. Na oslavách sa dnes zúčastnil aj Prezident SR Ivan Gašparovič a minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek. Ten zdôraznil mimoriadnu potrebu výchovy vzdelaných poľnohospodárskych odborníkov. „Je úplne jasné, čo očakávame od tejto školy. V prvom rade kvalitných absolventov, ktorí nám pomôžu pri reštartovaní slovenského poľnohospodárstva a potravinárstva. Je tu absolútne nová výzva, s ktorou poľnohospodári doteraz nemali skúsenosti. Dostali sme sa na rázcestie medzi poľnohospodárskou prvovýrobou a potravinárskym sektorom. Jednoducho, obchodné reťazce nám doniesli novú politiku, kde prvovýroba veľmi ťažko dokáže reagovať. Preto potrebujeme veľmi flexibilných a erudovaných absolventov,“ zdôraznil Jahnátek.

Podľa ministra je potrebné mladým ľuďom ukázať, že v poľnohospodárstve majú perspektívu. „Keď štát zadeklaruje, že poľnohospodárska prvovýroba a potravinárstvo sú prioritou a je koncepcia, kam sa bude uberať, tak určite pochopia, že tu majú na niekoľko rokov perspektívu. Potravinárstvo a výživa ľudstva budú vždy potrebné. Jesť musíme všetci a každý deň. Práve toto je ten odbor národného hospodárstva, ktorý je nevyčerpateľný. Len musíme ukázať mladým ľuďom, že to je dobrý smer, potrebný smer a má dlhodobú perspektívu,“ myslí si Jahnátek.

Dvojdňový program osláv dnes pokračoval Akademickou záhradnou slávnosťou spojenou s kulinárskym festivalom, vystúpeniami folklórnych súborov, prehliadkou priestorov univerzity a zábavno-športovými podujatiami. Oslavy sú tiež príležitosťou na stretnutia odborníkov z našich i zahraničných poľnohospodárskych fakúlt. V piatok 14. septembra je pre hostí pripravená návšteva kaštieľa v Topoľčiankach spojená s ochutnávkou regionálnych vín, prehliadka Banskej Štiavnice a Slovenského banského múzea.

Predchodkyňou SPU bola Vysoká škola poľnohospodárska, ktorá v Nitre vznikla v roku 1952. Pôvodne sa skladala z agronomickej a zootechnickej fakulty. V roku 1959 sa zootechnická fakulta začlenila do agronomickej a zároveň bola zriadená nová, prevádzkovo-ekonomická fakulta. V roku 1969 vznikla mechanizačná fakulta, v roku 1995 fakulta záhradníctva a krajinného inžinierstva. Zákonom Národnej rady Slovenskej republiky bola v roku 1996 Vysoká škola poľnohospodárska premenovaná na Slovenskú poľnohospodársku univerzitu v Nitre.
 

Vyberte región